Fietsendragers

Fietsendrager op de dissel

Fietsendrager op de dissel

Er bestaan twee soorten fietsendragers die op de dissel worden gemonteerd,

  • Afneembare fietsendragers
  • Vast gemonteerde fietsendragers

Omnistor en Fiamma zijn bekende producenten voor dit soort artikelen, en zij zijn ook leverancier voor disseldragers. Sommige kunnen de fietsen naar voren kantelen, sommigen niet. Fiamma is over het algemeen ietsjes goedkoper uitgevoerd dan Omnistor (tegenwoordig vallend onder Thule, de grote Zweedse fabrikant van accessoires en bekend van de dakdragers en skiboxen)

Bij deze dragers kan het bovendeel in z’n geheel met fietsen naar voren gekanteld worden. Deze nieuwe kantelbare fietsdragers wegen door de constructie ongeveer 6,5 kilogram. Fabrikanten van dit type zijn Omnistor enFiamma.

De afneembare fietsendragers biedem  meerdere mogelijkheden voor de reis en voor de vakantie . De fietsen staan tijdens de reis op de drager, die met behulp van een apart onderdeel bevestigd is aan de dissel.

De gehele constructie is vervolgens nadat u op uw bestemming bent aangekomen met fietsen en al op de trekhaakkogel van de auto te monteren zodat er geen aparte fietsendrager nodig is voor op de trekhaak maar je wel gewoon op locatie de mooie plekjes per fiets kunt gaan bezoeken.

De constructie van de afneembare dragers is stabiel en weegt in standaarduitvoering ongeveer 11-12 kg en kantelbaar net iets onder de 15 kg. Je hebt nog wel een apart onderdeel nodig zoals vemreld en dat weegt nog een kilootje of 2 meer. Dit betekent wel een dissellast van 15-16 kg extra…., houd daar rekening mee met je kogeldruk EN je laadvermogen..

Goedkopere leveranciers van afneembare fietsdragers zijn Sollwerk en Twinny Load. De laatste is al ruimschoots bekend vanwege de dragers die op de trekhaakkogel van de auto kunnen worden geplaatst.

Speciaal voor de caravan hebben zij een stevig onderdeel ontwikkeld wat met stevige bouten en klemplaten vast te zetten is op de dissel. Ook hier zijn kantelmodellen om te voorkomen dat je alleen in de disselbak kunt als de fietsen eraf zijn.

Het hulpstuk van de Twinny Load fietsdrager wordt gemonteerdop de caravandissel met zware klemmen, en daarop wordt de drager bevestigd. Dit maakt de disselbak slecht bereikbaar, en daar is ook een onderdeel voor wat er wel voor zorgt dat je de fietsen hoog moet tillen wat niet voor iedereen even gemakkelijk is.

Bij een noodstop kan het verhoger hulpstuk schade aan de dissel toebrengen, vandaar wordt geadviseerd dit hulpstuk niet te gebruiken en de fietsen te verwijderen als je bij de disselbak moet. Dit houdt wel in dat je moet plannen wat er in de dissel zit en wat je toch in de caravan zet. De fietsen kunnen natuurlijk ook “gewoon” achterop de caravan. Dan verklein je tevens de mogelijkheid op schade van bijvoorbeeld de auto bij scherpe bochten waarbij de fietsen de auto wellicht kunnen raken als de fietsen te ver naar voren staan.

Twinny Load adviseert een afstand tussen de caravanopbouw en trekhaakkogel van meer dan 50 centimeter plus de helft van de breedte van de trekauto. Het monteren van elke drager op de dissel zal echter altijd gevolgen hebben voor de kogeldruk (en laadvermogen zoals gezegd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *