Caravantoilet

Cassette toilet Thetford spoelt niet meer

Thetford Cassette toilet spoelt niet meer (pomp vast met kalk, zekering defect of pomp defect)

Het kan zo voorkomen dat de spoeling van het cassette toilet van Thetford het niet meer doet. Nu moeten we wel een onderscheid maken tussen cassettetoiletten met een eigen spoelwatertank en toiletten met een centrale watervoorziening (campers meestal).

Bij de eerste, de caravan toiletten met een eigen watertank zit het pompje in de spoelwatertank. Als eerste is het zinvol om te kijken of de zekering nog in orde is. Die kun je vinden in het compartiment van de cassette aan de bovenkant van het toilet.

cassette

Daar zit een mechanisme wat een klein dopje heeft voor een glaszekering bij de heel oude toiletten en een steekzekering bij de nieuwere. Als de zekering nog OK is gaan we toch naar de pomp. Neem de hendel om de cassette te openen (bij de c400) eraf en open de spoelwatertank. Bij de c200 zit de pomp onder de drukknop of pomphendel (c200 is die met die draaibare pot).

Bij de oude bank cassettetoilet (c2) zit de opening onder het compartiment voor de wc-rol. Als je dat compartiment eruit haalt kijk je zo op de pomp.

Bij de pomp van het cassette toilet aangekomen kan het zijn dat er kalk of iets dergelijks ingekomen is bijvoorbeeld na het uitdrogen in de stalling. Soms hapert een pomp daardoor en met een tik erop of even met een schroevedraaiertje in de pomp wroeten en het loopt weer. Als dat ook niet werkt moet je eigenlijk even meten of er stroom komt, maar waarschijnlijker is het dat de pomp defect is. Pompen zijn te verkrijgen bij de kampeerhandel maar ook hier speelt het probleem dat je niet weet of de goede in voorraad is. Kijk derhalve wellicht hier voor informatie en het gelijk bestellen van een reserve onderdeel.

Als de pomp goed is, de zekering ook en er is stroom maar hij doet het nog niet dan kan het ook aan de schakelaar in het mechanisme van mechanisme cassettetoiletet caravantoilet liggen. Dit was het onderdeel waar de zekering inzat. Even meten of er stroom bij de zekering komt, en als dat het geval is en de pomp is kortgesloten ook goed dan dient het hele mechanisme vervangen to worden ( in het geval van de c2) Bij de cassette toilet C400 gaat het om electronica en is het vervangen van het schakelbordje waarschijnlijk voldoende om het cassettetoilet weer goed te laten functioneren.

Is uw cassette toilet niet meer te repareren of bent u van plan om een nieuw cassette toilet aan te schaffen, kijk dan op Kampeertotaal.nl. Hier vind u naast tal van kampeerartikelen onder andere verschillende voordelig geprijsde modellen van de Porta Potti.

Reacties

  • Aad zegt

   Tank er uit halen. Achterin deze ruimte aan rechterzijde boven, (bij mij) zit een luikje. Dit eruit trekken, dan zie je de steekzekering zitten. Deze kun je zo vernieuwen en het luikje weer terug plaatsen.
   Een en ander gaat niet gemakkelijk, omdat je er lange armen voor moet hebben.
   Succes, Aad

  • Joop zegt

   Hoi,

   Zojuist probleem verholpen door;
   Handel rechts (openen tank) verwijderen
   Afdekplaat verwijderen
   Wit plastic bakje verwijderen, let op bedrading
   Dan voor voorwand aan waterslang bevestigd pompje omhoog halen (niet iets voor grote handen)
   Met kleine schroevendraaier schoepje proberen rond te draaien.
   Even kontact maken, draait pomp dan terugplaatsen anders ander pompje bevestigen.
   Natuurlijk eerst zekering testen (zie voorgaande aanwijzing)

   Veel succes,
   Joop

 1. R,Haarsma zegt

  onze wc wil niet meer doorspoelen.de lichtjes branden ook niet meer ,dus is er ergens een storing maar WAAR!het is een tetford ,model casette C-402XR nr 3241162.
  de zekering in de meter is vervangen ,maar waar zit dan de zekering in de WC???wij zien een printplaatje mer allemaal draadjes. kunt U ons advies geven??

 2. Jan Hillebrand zegt

  Er komt allemaal zwarte stukjes uit de draaipomp (Thewtford cassette C4, hoe kan ik dat schoonmaken, ikzelf denk aan een steradent tablet in de tank doen en dan steeds doorspoelen?

 3. Scholten zegt

  Wij hebben een oude caravan met daarin een Thetford toilet waarvan de C4 pomp het niet meer doet. Weet iemand waar je nog onderdelen of een andere pomp kunt kopen?

  • ruud zegt

   wij hadden het ook nieuwe pomp gekocht en nog niet nu gaan we de zekering bekijken wand die kan wel stuk zijn die zit bij de watertank gr ruud suxses

  • nijman zegt

   Gebeurt vaker, u kunt hem bestellen bij uw dealer maar Thetford is met vakantie en laten u en uw dealer 6 weken wachten.

 4. zegt

  ik heb een vraag mijn toilet in mijn hobby doet het niet meer ik denk dat het in de pomp klep zit als ik de zekering vervang slaat hij steeds door wat is er aan te doen weet iemand raad voor mij en hoe krijg hoe de toilet er uit is ook een vraag gaarne een oplossing

  vriendelijk dank

  • Stevens zegt

   k denk dat ik het zelfde probleem heb. Nadat ik de zekering heb vervangen en de lichtjes weer branden werkt de pomp nog steeds niet. Ik hoor heem namelijk ook niet brommen/werken. Ook ik kan de pomp nergens vinden!
   Kan u mij de aan u gegeven oplossing naar mij doorsturen?
   Alvast hartelijk bedankt,
   Paul Stevens

   • R. van Selm zegt

    Zelfde probleem gisteren bij aankomst op de camping in Aalten….. toiletpomp werkte niet meer, zekering nagekeken….. stuk, 7,5 amp ipv 3 amp er in gezet pomp bromt maar geeft geen water, bij indrukken schakelaar dimde het licht. Vanmorgen naar Obelink geweest nieuwe 4 amp zekeringen gekocht en een vervangingspomp op advies medewerker Obelink.
    Toiletrol houder verwijderd, pomp er onder gevonden, losgemaakt, nieuwe gemonteerd incl. krimpkous…. loopt als een zonnetje en geeft meer water als eerst! Pomp € 52 maar “onvervangbaar” Trouwens liever hier ontdekt als in Frankrijk….. is toch lastiger!

    • Ron Oudt zegt

     goedendag, kunt u mij helpen?
     Ik heb ook een stukke pomp denk ik, merk het zelfde als u de maar …. de stroomdraad vanaf de pomp gaat ergens naar toe in het water compartiment. Ik kan niet zien waarheen. Als ik het afvaldeel van het toilet verwijder zie ik daar wel draden maar kan er onmogelijk bij… Heeft u hetzelfde toilet? Ik zie nergen een typenummer maar hij is uit 1990.
     Ik hoor het graag,
     vr groet,
     Ron Oudt

 5. jg schuitemaker zegt

  goedendag,
  toilet spoelt niet meer, zekering vervangen, ook ik zoek me rot naar de pomp. hendel van cassette afgehaald. bakje geopend zie water maar waar zit de pomp, help
  mvg jg schuitemaker

  • zegt

   schuitemaker,

   Het pompje zit in de watertank. Die krijg je het thretfort toilet 402c er uit als je eerst met je hand via het toiletwater in gaat (onder de drukker van de pomp) om het spoelelementje wat in de rand zit er uit te halen. als je die er uit trekt dan haal je het hele pompje er zo uit.

   succes

 6. donald zegt

  beste

  bij mij werkt het doorsysteem niet doordat de pomp geen stroom krijgt. het ligt niet aan de zekering, noch aan de schakelaar van de lade. hoogst waarschijnlijk ligt het aan het contact van de duw draaiknop. Ik zie echter geen schakelaar of bedrading. Het betreft een thetford inbouwcassette van de eerste generatie ( beige) Hoe kan ik dit oplossen ,
  met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat

 7. zegt

  In onze caravan zit een Thetford toilet, heeft het al anderhalf jaar goed gedaan tot hedenmorgen. Als wij 1 van de 2 kranen (in de toiletruimte of in de keuken) gebruiken loopt nu ook het water van het toilet mee, het water van de kranen en het toilet komen uit 1 watertank.
  Wij hebben gekeken naar het typenummer en het enigste wat wij konden vinden was C250S
  Wij hopen dat U een oplossing voor ons heeft,
  Met vriendelijke groet,
  Fam. K.Katers

  06 51 36 08 17

 8. Bogaert zegt

  Wie heeft mij raad??

  Ik heb het pompje vervangen van mijn toilet c 402
  Originele stukken van thetford, ….,nu de kabels moet je doorknippen, om aan te sluiten, aangezien de pomp volledig in de hoek zit.
  De draden die doorgeknipt zijn liggen dus wel onder water, wel met de toebehoren (krimpkous) erover! Nu mijn vraag…is dit ok zo, is dit voldoende waterdicht ?
  Dank !

 9. zegt

  Hallo.
  Wij hebben een Adria althea 432 PX 2009.Al 2 keer pompje vernieuwd door vast zitten .
  Mijn vraag is ,is dit te voor komen elk voor jaar is het prijs .Vorige caravan 18 jaar oud nooit geen last gehad , .Voor oudere kampeerders is dit een lastig ver haal om elk voorjaar de pomp gang baar te maken.
  Groetjes Cora KIck Worms

 10. Ria zegt

  Wat een gezoek om zo wie zo iets te vinden van de Thetford C500. Onze pomp gaf geen water meer, na lang zoeken eindelijk gevonden en verholpen. Om andere mensen minder te laten zoeken bij deze de “handleiding” hoe de pomp te vervangen.
  Haal de bril eraf, aan weerszijde zitten 2 schroeven, draai deze los. In het compartiment van de afvaltank moet je met een spiegel achter de opening van de afvoer 2 schroeven bovenin los draaien. Afdekplaatje kwart slag draaien, nu kan je in de caravan het zitgedeelte van de wc eraf halen en zie je het dekseltje van de pomp zitten, draaien en leidinkje losmaken en dmv een klikstekker kan je het pompje eruit halen!
  Veel succes!

 11. linda zegt

  hallo
  is er ook iemand die mij kan helpen ?
  ik heb een thetford C200s .
  de toilet maar water geven spoelen zonder te stoppen
  als je op het knopje van spoelen drukt geen geluid of iets dergelijks .
  is de waterklep kapot ?
  en waar kan ik deze vinden ?
  alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *